LO&Sportorganisatie  

IRAK (2014-heden)

versiedatum: 26-06-2020.

CJTF OIR
(Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve)

Politieke aanleiding
Versie Wikipedia
Operation Inherent Resolve (OIR) is de codenaam voor de militaire acties van de Verenigde Staten van Amerika en 15 bondgenoten in het Midden-Oosten die sinds 2014 zijn gericht tegen de Islamitische Staat (in Irak en de Levant) (ISIL) en de organisatie al-Nusra en ze omvat zowel de campagne in Irak als die in Syrië.

In tegenstelling tot eerdere gevechtsoperaties, zoals Operatie Desert Shield en Operatie Desert Storm eerder in dezelfde regio tijdens de Golfoorlog van 1990-1991, werd er aanvankelijk geen naam gegeven aan de militaire acties van de Amerikaanse overheid tegen ISIL. Door de aanhoudende dubbelzinnige aard van de Amerikaanse betrokkenheid in Irak konden Amerikaanse militairen niet in aanmerking komen voor campagnemedailles en andere onderscheidingen.

De naam Inherent Resolve werd gekozen met het doel een onwrikbare vastberadenheid en de grote betrokkenheid van de VS en de partnerlanden te weerspiegelen om ISIL te elimineren, en daarmee de dreiging die deze zou vormen voor Irak en andere staten in de regio.

Versie Jan Maree
Doel CJTF-OIR (gestart in 2015 o.l.v. US op uitnodiging van Irak): versterken van het Irakese veiligheidsapparaat in de strijd tegen ISIS (DAESH). In het begin van CJTF-OIR was dat ook kinetisch (bombardementen). Vanaf 2019 was dat voornamelijk in de vorm van het trainen van eenheden en het adviseren van Irakese eenheden bij Defeat-Daesh operaties.

Periode:
10 oktober 2014 tot heden

Uitgezonden militairen:
onbekend

Taakstelling LO&Sportofficier:
Liaison officer (LNO) van het Koerdisch Trainings- en Coördinatie Center (KTCC) richting het Hoofdkwartier (HQ) van Combined Joint Task Force – Operation Inherent Resolve (CJTF-OIR).
Afgekort: LNO KTCC to CJTF-OIR.

Jan Maree: "Mijn taak: stroomlijnen van de communicatie en Report & Returns (R&R) tussen het HQ KTCC (gevestigd in Erbil, Autonome Koerdische regio Irak) en het HQ CJTF-OIR in Bagdad. Fysiek was ik werkzaam en gelegerd in Bagdad (Camp Union3). Ik verbleef maandelijks een aantal dagen in Erbil (Camp Stephan). Het KTCC was verantwoordelijk voor het trainen van de Peshmerga (Koerdische eenheden) in basis infanterie-technieken (niveau 1 tm 3)."

Namen en de periode van de uitgezonden collegae:
Maree, J.27-09-2019  tot   25-03-2020
Peet, P.C. van der 28-06-2020  tot  ??-??-2020

Nadere informatie:
- WiKi-pedia:
- Youtube: