LO&Sportorganisatie  


Ondersteun 'Zomerrust' met Free tot Run

Door: Paul Lindeboom i.s.m. Hyk BergFree to Run

"Met deelname aan Free to Run kun je het project Zomerrust ondersteunen.


De redactie van de Veteranenwebsite kwam in contact met Hyk Berg, een van onze vele oud-sportinstructeurs die onze organisatie niet uit het oog en het hart verloren zijn. Hyk is een promotor van het evenement Free to Run, waarmee je de B&B Zomerrust van Rob Zomer in Srebrenica kan ondersteunen.

Van dienstplichtig naar BBT sportinstructeur
Hyk (roepnaam Hyco) is van lichting 91-11 en destijds opgekomen als dienstplichtig militair op het Oclo in Ossendrecht. Na zijn AMO op het Oclo heeft hij er voor gekozen naar LPL Seedorf te gaan, want helaas ging collega Wolfhart al naar het KCT. “Ik heb in Seedorf mooie jaren mogen beleven met geweldige collega’s als Wil Maaswinkel, Henk Stuut, John Labes, Ronald Hagénus en mijn laatste commandant en tevens buddy tijdens mijn uitzending Johan Groen. Collega’s als Arno Budel, Albert Rietman, Jan Haak, Peter Janssen, Roel Cuppen maar ook de samenwerking met vele andere en in specifieke opleidingen zoals de instructeurs groep van de opleiding ongewapend gevecht en de destijds zeer specifieke klimopleiding met William Frieling, om maar een paar voorbeelden te noemen. Buiten de specialisaties en samenwerking met eenheden, vaak ook Internationaal, waren er in Seedorf legio mogelijkheden. Bij ondersteuning tijdens oefeningen in het buitenland werd daar vaak een beroep gedaan op LPL Seedorf. Ik heb zodoende veel gezien en geleerd. Hetgeen me tijdens mijn uitzending met de A-Cie van het 42ste (UNPROFOR, red.) en de verandering van de taken met de val van de enclave goed van pas kwam. Na enkele contractverlengingen koos ik er bewust voor na mijn uitzending eind 1996 de dienst te verlaten.

25 jaar later
Op 4 juli jl. ben ik afgereisd naar Bosnië-Herzegovina om exact 25 jaar na dato wederom daar te zijn. Een van de doelen van die reis was een bezoek te brengen aan onze voormalige OP Tango2 waar Jeffrey Broere op 29 maart 1995, vlak voor onze komst, op tragische wijze om het leven kwam. Zo ook heb ik tijdens mijn verblijf op 8 juli met een zeer besloten groepje, waaronder de Nederlandse Ambassadeur in Bosnië-Herzegovina Dhr. Vos, de vice Ambassadeur Mw. Noor en Rob Zomer het door Rob gemaakte monument voor Raviv van Rensen onthuld en hebben we een eregroet gebracht aan hem.”

Project Zomerrust
Rob Zomer was soldaat van Dutchbat III in de vredesmacht naar Bosnië in 1995. Toen de enclave rond 11 juli 1995 viel, zag Zomer duizenden vluchtelingen die aan hun lot werden overgelaten. In 2008 besloot hij naar Srebrenica te verhuizen. Hij bouwt daar aan ‘Zomerrust’, een bed & breakfast voor veteranen die rust proberen te vinden met het verleden wat hen altijd bij zal blijven.

Free to Run
Op de website Free to Run kun je je aanmelden voor deelname aan dit virtuele evenement. Ren, wandel of fiets!
Schrijf je in tussen 15 juli 2020 en 20 september 2020 in en ontvang een uniek sportshirt en steun het project ‘Zomerrust’ in Srebrenica.
Kies je eigen route en afstand, maak een foto van jezelf in het unieke sportshirt op de locatie die voor jou symbool staat voor VRIJHEID, stuur je foto met je motivatie voor 8 oktober 2020 in en maak kans op een mooie prijs.
LAAT ZIEN DAT VRIJHEID VOOR JOU BELANGRIJK IS

Publicatiedatum: 24 juli 2020